Årets nykommer

Vinner

 

Mona Ulriche Schanche

Bilder Nordic

Not the best, but still good

De er glad i sola og de er glad i skogen, hvor de har et sted hvor de pynter trær med ting de finner. Om dagen henger de på hverandres rom. Snakker, passer på hverandre, eller bare ser på TV–serier. Om natta går, løper og skater de gjennom byen. Et par ganger kommer de hjem med noen gateskilt. Det er fest, drikking, dans og kos. Litt skriking, grining og en del latter. Vasken må fikses flere ganger i måneden. De har en tatoveringsmaskin de både tatoverer hverandre og seg selv med. Det bor to duer på verandaen, og inne en gekko og to gigantiske snegler. I to uker bodde jeg hos det jeg kaller Stovner-gjengen, et kollektiv på fire jeg ble kjent med i ungdommen. Det var en tid hvor mediene skrev mye om «Spor 19» og ungdommene ble tildelt stereotyper som stjeling, selvskading. At de virket skumle. Tross sine psykiske utfordringer har de utviklet seg utover den samfunnsmerkede boksen «emo» og blitt selvstendige, unge voksne med mye kreativitet. Alene og sammen sliter de seg gjennom et liv med angst, depresjon og kroppsdysmorfofobi. Utforskning av seksualitet og identitet. Til og med i et kollektiv med venner sliter flere med å komme seg ut av rommet eller føle en hensikt med å starte dagen. Med disse bildene forsøker jeg å vise hva som gjør dem ekte, med alt det som gjør godt og vondt eller ikke føles ut som noen ting. Godheten deres og kjærligheten for både hverandre og den lille verdenen deres.

Morgentryne i kollektivet på Stovner. Tyra har nettopp våknet når jeg sniker meg inn.

Juryens begrunnelse

Dette er en kategori med veldig høyt nivå. Årets nykommer er øverst blant mange gode bidrag, fra klassisk fotojournalistikk til mer stilisert arbeid. Foto- grafen tar oss med inn i en egen verden, som er skildret sårt og varmt.. Det er fortalt med nærvær. En tydelig stemme. Det ville vært sterkt også om fotografen hadde jobbet i tjue år.

Toril øver seg på å tatovere dypt nok. Det kiler under foten.

 

Naboduen flyr fra redet sitt på verandaen, ut over utsikten.

 

Tyra og Tor ser på Game of thrones i badekaret.

 

Tor har nettopp våknet og setter seg opp i senga.

 

Tao har kommet på besøk. Han er rastløs og vil impulsivt tatovere og pierce seg selv. Jentene hjelper ham med å få øyenbrynspiercingen rett.

 

Sofie har slått på de røde lysene på rommet sitt. Hun har nettopp hatt et mentalt sammenbrudd og vi sitter og har en dyp samtale om liv og død.

 

Trygge armer.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG