Nyhet utland

Vinner

 

Christian Belgaux

Morgenbladet

Nasjonalister, med nye fiendebilder

Tusenvis av nasjonalister og fascister marsjerte i Warszawas gater på Polens nasjonaldag. Der aggresjonen under tidligere markeringer har vært rettet mot landets liberale krefter – og har munnet ut i vold mot politiet – var sinnet i år rettet mot Polens «eksterne fiender». Politi og militære fikk ros fra scenen for jobben de gjør med å holde landets grenser trygge. Slik fikk den stadig forverrede krisen på grensen mellom Polen og Belarus tydelig vekt, som en samlende kraft for polsk høyreside.

Anti-antifa. Mange av de oppmøtte bar tydelig fascistisk insignia.

Juryens begrunnelse

Man får en veldig uro av disse bildene. Serien har et variert og godt redigert utvalg med bilder fra en relativt kort tidsperiode. Fotografen har beveget seg i et folkehav midt i en pandemi, som ikke er lett. Det første bildet stopper vi stadig opp ved, det intense og mørke blikket til fascismen i Europa i dag.

Tusenvis av hvite og røde flagg dekker en rundkjøring i sentrale Warszawa.

 

Brostein var blitt fjernet, og politiet stod klare. Men årets demonstrasjon endte ikke i vold mot staten.

 

Tilskuere i randsonen av demonstrasjonen.

 

Fascister marsjerer i Warszawas gater.

 

En rekke røde lys ble tent samtidig, og en tykk, rød tåke la seg over sentrum av byen.

 

— Tyskland har funnet på flerfargede ideologier som vil lede til en kulturell ødeleggelse av hele Europa, sa nasjonalistlederen Robert Bąkiewicz fra scenen under demonstrasjonen.

 


2. plass

VG

6. januar, Washington D.C.

Det var bare noen få politi- folk utenfor kongressen og barrikadene besto av lave gjerder som var lett for den sinte mobben å komme forbi. Denne høye muren stoppet dem heller ikke.

Juryens begrunnelse

Dette er et bilde av det totale nederlaget USA ble påført den 6. januar. Det ble tatt hundrevis av bilder av denne hendelsen, men dette har vi ikke sett før. Et veldig godt bilde, som styrkes av bilderammens orden i kaoset.


3. plass

Thomas Nilsson

VG

Israel—Palestina-krigen

Boligbygninger i Beit Hanoun på Gazastripen har blitt ødelagt av israelske missilangrep.

Juryens begrunnelse

En historie vi dessverre
har sett mange ganger. En evig runddans. Dette bildet evner allikevel å stikke seg frem. Resignasjonen i blikket til moren, med lekegeværet i den ene hånden og datteren i den andre. Ruinene av et hjem. Barna er ikke bare ofre her, de er også den neste generasjonen. De tilsynelatende ubrydde blikkene deres er hjerteskjærende.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG