Sport reportasje

Vinner

 

Martin Slottemo Lyngstad

Aftenposten

Olympiske virusleker

Da Japan i 2013 ble tildelt OL, skulle lekene symbolisere gjenreisingen etter trippeltragedien to år tidligere. Da ble landet først rammet av et jordskjelv, så en tsunami og til slutt den største atomulykken i verden siden Tsjernobyl. Da lekene i 2020 ble utsatt ett år, skulle denne sommerens mesterskap være en fest som markerte frigjøringen fra pandemiens jerngrep. Idet OL starter mener imidlertid flertallet av befolkningen at gjennomføringen er en dårlig idé. Samtidig strømmer titusener fra hele verden til.

IOC-president Thomas Bach utroper Japan til «den best for- beredte byen til OL noensinne» under åpningsseremonien.

Juryens begrunnelse

En serie som virkelig tar oss med bak kulissene på en kreativ måte. En fullendt og godt redigert bildeserie.

Selv om smittevernet praktiseres strengt på store del- er av OL–området, oppstår det flaskehalser. Bussene mellom de akkrediterte boblene går ofte smekkfulle.

 

 

 

Noen spurte hvorfor vi ikke ga uttrykk for tvil. Noen tolket dette til og med som at vi blindt presset det gjennom for enhver pris. Men vår tvil kunne ha blitt en selvoppfyllende profeti. OL kunne ha blitt knust, sa IOC-president Thomas Bach under en tale.

 

Påfallende lite minner om at OL er i gang. Gatene i Tokyo gir inntrykk av et folk som har andre ting å tenke på enn idrettsfest, og myndigheter som ikke har altfor stor trang til å minne dem på milliardsluket.

 

Utøverne, presse, sponsorer og frivillige har fått hver sin såkalte playbook på 70 sider. Der står alle reglene som gjelder før og under OL. Kravene handler blant annet om daglige temperaturmålinger i 14 dager før avreise til Japan. Sjekken fortsetter hver dag under lekene.

 

Storbyen Tokyo bærer lite preg av olympiske leker, men mye av pandemi. Restauranter nektes å servere alkohol og bes om å stenge kl. 20.

 

Spørsmålet er hva vi vil assosiere med disse lekene om ti eller 20 år? Selv om det kan virke sånn nå, er det ikke sikkert det blir hvordan befolkningen i en pandemibefengt by fikk milliardfesten tredd ned over hodet på seg.

 


2. plass

 

 

Siri Øverland Eriksen

Frilans, Aftenposten

Gummikvinnen

Kygo på øret, en gruppe- samtale med venner på telefonen. Klokken er litt over syv og Josephine Juul Møller er allerede i en vinkel mellom stolene de absolutt færreste av oss noen gang vil være i nærheten av å få til. Hun er atten år, går siste året på videregående og trener nesten 1500 timer i året. Trening, skole, trening igjen, middag, lekser, sove. Om to dager drar Josephine til Japan for å konkurrere om å bli verdens beste i rytmisk sportsgymnastikk.

Juryens begrunnelse

Der strekker hun ut, mellom klappestolene, mens hun ser på telefonen – akkurat som vi andre sitter på stolen og ser på mobilen. Det er et umiddelbart bilde med en fin ro.


3. plass

 

 

Paul S. Amundsen

Frilans, VG

Nedrykk

Brann-supporterne Anton Skare, Vivi Sandvåg og Ørjan Bordvik fortviler på Fotballpuben i Bergen etter at Brann tapte mot Jerv i den avgjørende kampen om å beholde plassen i eliteserien.

Juryens begrunnelse

Alle kjenner Brannsupportere som hardbarket. Det er unikt å være så tett på dem i dette enorme nederlaget. Jo lenger vi ser på bildet jo lenger blir vi kjent med omgivelsene og vi liker godt at vi ser spor av historie på veggene og hint av at det foregår noe i en skjerm.

 

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG