Åpen klasse
1. pris
Her heng kleda til farmor og bestefar på rommet deira. Dei går nesten utan unntak kledd i raudt og blått.
Matilde Solsvik
Bilder Nordic
Bobla
Besteforeldra mine har alltid støtta meg, utanom den gongen eg sa at eg skulle ta nasering. Kva skjedde? Eg har vakse opp rett ved sida av besteforeldra mine og brukt utallige timar med dei. Dei har vore ein viktig del av mi oppdraging og sørga for at eg har følt meg elska av både dei og Jesus. Då eg var 16 år og sa eg skulle ta nasering, vart eg møtt på ein annan måte. Eg såg nye sider ved dei, sider eg ikkje visste dei hadde. Dei vart sinte og sa at nasering var styggedom. Etter fleire diskusjonar med dei, over fleire år, sa til slutt farmor at om det betydde så mykje for meg, så hadde det ikkje lenger noko å seie for ho. Det viktigaste er det som er i hjartet, sa ho. To månadar seinare tok eg nasering. Forholdet vårt er uendra. Heile denne situasjonen satte i gong ein tankeprosess. Besteforeldra mine har levd saman i si eiga, vesle boble i grenda vår nesten heile livet. Dei to. Med sine rutinar, tankar og tradisjonar. Dei er dei mest kjærlege personane eg kjenner, men også dei mest skeptiske og konservative. Eg kjenner dei som besteforeldra mine som elskar meg så høgt, men kven er dei eigentleg?
Juryens begrunnelse
En usedvanlig velgjort reportasje om eldre som er tilstedeværende fotografert. Vi ser fotografens besteforeldre, som blir symboler for norsk kultur og tradisjon, og forståelse mellom generasjonene. Det er mye humor, selvironi og varme i denne serien.
Så lenge eg kan hugse har farmor og bestefar gått rundt i crocs. Det er praktisk og dei varar lenge i følgje farmor.
2. pris
Ikke et fly på himmelen, ikke en buss på gata og ikke en åpen butikk. Storbritannia sto stille på dagen for Dronning Elisabeths begravelse. I Hyde Park sto de oppå hverandre for å dokumentere de kongelige prosesjonene.
Marius Renner Christensen
NRK
Kampen om kisten
De gjorde det igjen, britene. I kø. Flere av dem sto der hele natten, og noen hadde til og med stått i kø i flere dager for å få den rette utsikten da vognen med Dronning Elisabeths kiste kjørte forbi etter begravelsen. Mandag 19. september var det folkets tur til å si farvel. Alle kunne se på. Men alle kunne ikke se noe. Rundt Hyde Park i London ble dagen for mange en kamp om de beste plassene. En historisk, om enn noe fjern, hendelse.
Juryens begrunnelse
En stilren serie om en hel nasjon som har dratt for å ta farvel. Den viser menneskers nysgjerrighet og trang til å være til stede når store endringer finner sted. Bildene er fotografert med glimt i øyet.
3. pris
41 arter blomsterfluer er klas- sifisert som sterkt truet, 13 som sårbare og 13 som nær truet i Norge. De viktigste årsakene til det er menneskeskapte. Blomsterfluene har stor betydning som pollinatorer.
Stig B. Hansen
Aftenposten
Siste stikk?
Menneskeskapte ødeleggelser som forurensning, rovdrift på skog, tørrlegging av myrer og sprøytemidler er bare noen av mange årsaker til at insekter over hele verden dør ut. De er involvert i nesten alle prosesser i naturen og helt avgjørende for at den funger slik den gjør. De sørger for at vi får mat gjennom pollinering, bryter ned avfall, bekjemper skadedyr og er selv en viktig næringskilde for andre insekter, dyr og fugler. Likevel dreper vi dem raskere og raskere. I løpet av de siste årene har undersøkelser fra hele verden vist at vi står overfor en mulig katastrofe. Selv i enkelte beskyttede naturområder er mengden insekter redusert med 75 prosent siden 80–tallet.
Juryens begrunnelse
En viktig historie om biologisk mangfold. Insektene har en spesiell karakter. Bildene er sanselige, og det er konseptuelt godt gjennomført.
Honningbie: Svært mange bier har de siste årene dødd over hele verden. Fenomenet har fått navnet kubekollaps Det er uklart hvorfor biene forsvinner, men sykdom og sprøytemidler kan ligge bak massedøden.