Årets bilde 2022

Javad Parsa

Eksiliranere Nooshin Sami, Sara Jalali, Amin Shivania, Rayhaneh Radazar, Ali Mirohabi, Mohadeseh Peyvandi, Bahar, Homyra Emadpoor og Kaveh ser på skadede iranske demonstranter på TV i Oslo.

Kvinner, liv, frihet

Den 13. september ble den 22 år gamle iranske kvinnen Mahsa Amini arrestert av det iranske moralpolitiet for å bære hijaben sin på en måte som gjorde håret hennes synlig. Tre dager senere døde hun. Tusener tok til gatene og ropte Zan, zengedi, azadi! – kvinner, liv, frihet! Protestene spredde seg til hele verden.

Juryens begrunnelse

Årets bilde er et rørende og sterkt bilde. Det er en god skildring av hvordan det er å være på utsiden av Iran og bevitne den dramatiske revolusjonen som pågår der. Det er en stille og desperat motstand i bildet, som man får en klump i halsen av. Situasjonen påvirker så mange i diasporaen, og det er fint å se menn i bildet også. Dette påvirker alle iranere, alle mennesker. Samtidig er det den første feministiske revolusjonen, som er viktig i en tid med mange tilbakeslag. Et ikonisk bilde som peker mot fremtiden.

 

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG