Dokumentar

1. pris

Øyvind Elvsborg, Helen Prestgard, Tone Grøttjord-Glenne, Åsa Mosberg, Robert Stengård, Therese Næss Diesen, Tom Chr. Lilletvedt, Sebastian Öberg, Sant og Usant

Brødrene i skogen

Brødrene Sven og Olaf er eneggede tvillinger. De har bodd hele livet på en gård ved Tyrifjorden og jobbet i skogen. De lever i pakt med naturen og prøver å finne smarte løsninger der de kan gjenbruke tingene sine. Men en dag dør Sven, og Olaf må prøve å finne en ny måte å leve livet sitt, uten tvillingbroren.

Juryens begrunnelse

Denne filmen skildrer en norsk virkelighet som kan oppfattes som udramatisk og kjedelig, men hvor man evner å se det store i det lille. På en stille men kraftfull måte forteller filmen hvor vanskelig og ensomt det kan være å fortsette livet når ens nærmeste pårørende dør. Filmen er en visuell nytelse å se på, og juryen vil spesielt framheve filmens helhetlige formspråk som er gjennomført fra start til slutt. Foto, klipp, musikk og lyddesign er nenn- somt tilpasset historie og tematikk. Filmen har en ro og verdighet over seg, som nærmest gjør den til en meditativ opplevelse med plass for refleksjon og ettertanke.


2. pris

Robert Veiåker Johansen og Torgeir Strandberg

Aftenposten

Kunsten å dø

Kunsten å dø er en dokumentarfilm om tobarnsfaren og eksbokseren Nils Arne Morka. Vi følger ham i nesten to år i hans kamp mot den umulige motstanderen ALS. Det finnes ingen kur mot denne muskelsykdommen. Det som skulle være en film om død, ble en film full av håp, glede, store nederlag, kjærlighet,vennskap og jakt på løsninger. Morka og hans familie slapp oss helt inn i deres liv med den brutale sykdommen.

Juryens begrunnelse

Dette er en nær og sterk skildring av livet til Nils Arne Morka som i 2020 fikk påvist nervesykdommen ALS. Vi får et unikt innblikk i hvordan det er å leve med denne diagnosen og gjennom filmen opplever vi hvordan Nils Arne stadig blir svakere. Filmen er gripende fra start til slutt og har sterke situasjoner som får tid til å utfolde seg. Juryen ble svært beveget av hvordan Nils Arne klarer å bevare livsgnisten samtidig som han kjenner døden snike seg mer og mer innpå. En film som minner oss på de viktigste tingene i livet.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG