Klima og miljø

1. pris

Noe forandrer seg på den italienske landsbygda. Lite snø i fjellene, minimalt med regn om våren og rekordhøye temperaturer har gjortat avlingene har krympet betraktelig.

Øyvind Tveter

Aftenposten

Når jorden tørker ut

Noe uvanlig skjer i Italia. En utmattende tørke har tvunget bøndene i kne. Nå står de overfor utfordringer som kan gi ringvirkninger verden over.

Juryens begrunnelse

En helhetlig serie som viser på sparsommelig og lavmælt vis hva vi lever av og hvor vi er på vei. Man får en følelse av støvet i luften. Det er ikke bare én varm sommer, dette; det er sånn det kommer til å være fremover.

Ludovico Lorini Sgariboldi har bodd i landsbyen Torrevecchia Pia hele livet. Haner vant til tørke og hete, men i år er det annerledes.

På rismarkene dominerer ugresset etter at vannet fra elvene forsvant i juni. Nå ser de resultatet av den verste tørken Italia har registrert på 70 år.

Ludovico bor i regionen Pavia, helt nord i Italia. Der er jordbruket en av de viktigste inntektskildene. Vanligvis ser han frem mot innhøstingen. I år er det annerledes.

Av det Ludovico sådde på våren, har kun maisen klart seg. Han hadde oljefrø, men de ble svidd av i løpet av juli. Soyabønnene gikk det også dårlig med.

31-åringen forteller at det har vært vanskelig å se avlingene dø. Enkelte dager drar han innom mormoren for en pause og noen beroligende ord.

Tilbake i Torrevecchia. Pia er Ludovico utslitt etter en lang dag ute på jordene. Også han er bekymret for fremtiden. En nylig publisert forskningsrapport slår fast at tørkeperiodene i området vil øke betraktelig i årene som kommer. Det kan ende opp med å true hele den globale matvaresikkerheten.

Mattia Saronni (19) jobber på en gård noen kilometer unna. Han er en av de unge i Italia som etter hvert skal ta over jordbruket. 19-åringen er usikker på om det er riktig valg dersom tørken fortsetter i årene fremover.


2. pris

Stig B. Hansen

Aftenposten

Den nye vinteren

Sjusjøen 24. august. Termo- meteret viser 15 varmegrader. «Snow factory», en italiensk oppfinnelse basert på teknikken i fisketrålernes kjøleaggregater, pumper ut snø for å rekke sesongåpningen i skiskyting i oktober. 20–25 prosent av den lagrede snøen smelter før den kan brukes. Maskinen kan lage 240 kubikk snø i døgnet, til det kreves tilsvarende 1600 badekar fulle av vann. Samtidig opplevde Norge ekstreme strømpriser og tomme vannmagasiner.

Juryens begrunnelse

Et utrolig bra enkeltbilde tatt ut av en serie. Dette er en grotesk og science fiction-aktig samtid. Snø i august, det sier alt. Bildet viser en verden i forandring, mennesket som jobber mot naturen. Det er en fortvilelse i denne avhengigheten.


3. pris

Fred Ivar Utsi

Frilans

— Det må være klimaforandringene!

I et desparat ønske om å redde et dyr, prøver Mathis Somby på noe han aldri har gjort før. En absurd ting. Nemlig å ta inn et dyr i gjeterhytta for å se om den kan kvikne til av varmen. Det gjorde det ikke.

Juryens begrunnelse

Det ville dyret som ligger inne som et husdyr er et desperat bilde om hvordan klimakrisen påvirker tradisjoner. Det handler også om sorg. Man ville ikke gjort dette for tjue år siden. Da ville dyret dødd, men nå er det så mange som dør at man gjør alt.

 

 

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG