Nyhet utland

1. pris

André Liohn

Frilans, Dagens Næringsliv

Den russiske invasjonen av Ukraina

Den 24. februar lanserte den russiske presidenten Vladimir Putin en fullskala invasjon av Ukraina. Det startet den største væpnende konflikten i Europa siden andre verdenskrig.

De siste sivile som flyktet fra Butsja og Irpin i utkanten av Kyiv var eldre, syke og skadde. De krysset ofte frontlinjen mellom russiske og ukrainske styrker. Tusenvis av sivile krysset den farlige distansen mellom bombing, skuddveksling og landminer.

Juryens begrunnelse

Dette bildet er tatt ut av en serie på 70 bilder, som jury- en mente var som et slag i magen. Fotografen har laget utrolig sterkt arbeide fra krigens frontlinjer. Det er en desperasjon i bildene som viser krigens råhet på et helt annet plan. Juryen opplevde seriens størrelse som et statement i seg selv. Enkelte bilder gjør at serien er ikke publiserbar i rammene av denne konkurransen, og vi premierer dermed dette enkeltbildet som et symbol på det totale arbeidet til fotografen i Ukraina.


2. pris

Tre sivile menn ble funnet skutt og drept i en hage i Butsja. Politiet er på plass for å sikre spor for videre etterforskning. Ifølge naboene nektet russiske soldater dem å begrave likene. De mente det var kaldt nok til at de kunne ligge litt til.

Jan Tomas Espedal

Aftenposten

Da russerne dro kom sannheten frem

Etter blodige kamper ble russiske soldater drevet ut. En nesten måned lang okkupasjon var over. Grusomhetene og ødeleggelsene som ble avdekket i småbyene Butsja, Borodjanka og Makariv de påfølgende ukene sjokkerte en hel verden.

Juryens begrunnelse

Det var i Butsja man først så krigens brutalitet så tydelig. Serien er godt fortalt. Fotografen navigerer en brutal situasjon på en følsom måte. Samtidig har bildene en nyhetsnerve. Juryen mener fotografen skulle avklart med pårørende til den døde om samtykke, men mener dokumentasjonen av krigsforbrytelsene i Butsja er så viktige å vise at serien kan premieres. Dette er et viktig historisk dokument. Det er dette vi vil huske fra krigen om tjue år.

Halyna og Tatiana har nettopp kommet tilbake til huset i Borodjanka de begge er født og oppvokst i. De siste ukene har det vært tilholdssted for russiske soldater. Mye er ødelagt, men det var ingen minefeller som de fryktet.

Utbrente stridsvogner og ødelagte hus i sentrum av Butsja vitner om voldsomme kamper.

Olga Lusenko går gjennom vrakrester og ruiner i den sønderskutte byen Borodjanka for å gi mat til en eldre dame.

Fra en massegrav ved kirken i Butsja stikker det opp likdeler.

Foran seg triller de en gammel mann i rullestol. — Vi må evakuere ham! Fort dere!, roper de til hverandre. De passerer liket av en eldre mann som skal ha ligget her i flere uker. Flere av Butjas innbyggere flykter fra grusomhetene. Det de har sett, er for ille til å bli værende. De er redde for at de russiske soldatene vil komme tilbake.

Bilen som plukker opp likene i landsbyene kjører med åpen dør i Makariv, så lukten ikke blir for mye for dem som vokter arbeidet.


3. pris

Najibullah (20) holder vakt på en kontrollpost med utsikt over den afghanske hovedstaden. Kabul er blitt et roligere sted, men for mange afghanere har freden en høy pris. For mange fotsoldater betyr jobben for Taliban nå en mer forutsigbar hverdag.

Monica Strømdahl

Aftenposten

Ett år med Taliban

Da Taliban grep makten i Afghanistan i august 2021, holdt verden pusten. Den nye regjeringen lovet fred og forsoning, økonomisk vekst og like rettigheter. Ingen kvinner skulle bli diskriminert i Talibans nye Afghanistan. Ett år senere har Taliban stengt skolene for tenåringsjenter og universitetene for kvinner. De har gjeninnført kleskoder og reisebegrensninger for kvinner. Norske myndigheter beskriver utviklingen som «hjerteskjærende».

Juryens begrunnelse

Det siste året under Taliban har vært et stort steg tilbake for samfunnet i Afghanistan og for kvinners rettigheter. Kvinnene stenges ut fra samfunnet gradvis, dag for dag. Det er viktig å skildre. Serien henger sammen med et globalt bilde, som er utrolig skremmende. Fotografen gjør en viktig oppgave med å løfte afghanske kvinners stemmer.

I Kabul blir den blå burkaen et stadig vanligere syn. Selv på TV dekker kvinner nå til ansiktet. Sonia Niazi (20) måtte velge mellom å bære sort maske eller miste jobben. For henne var valget enkelt: — Går jeg herfra nå, mister kvinner enda en synlig posisjon i samfunnet.

I en leilighet i fjerde etasje får et tredvetall jenter undervisning. Flere steder i landet trosser kvinner Taliban og åpner hemme- lige skoler. Nettverket er organisert av kvinner
som nekter å la 20 år med fremskritt falle bort.

Veggene er dekket med plakater av vestlige kvinner og menn med stramt treningstøy og vaskebrettmager. Men det er ikke én kvinne å se i lokalene til Friendly Gym. Daglig leder Ramish Usmani (21) fortviler over å ha mistet halve inntektskilden sin. Han protesterer mot Taliban ved å bryte en annen nyinnført regel: Spille musikk over anlegget.

Kvinneklinikken i Kapisa-provinsen nord for Kabul har stor pågang. Uten bistand fra internasjonale organisasjoner, risikerer mange afghanske familier å miste tilgangen på livsviktige medisiner. Dette er en av mange tiltak som risikerer å bli stengt dersom Taliban håndhever sitt forbud mot at kvinner kan jobbe for internasjonale bistandsorganisasjoner.

Kort tid etter at Taliban tok kontroll over Kabul, ble bilder av kvinner i offentligheten fjernet. Skjønnhetssalonger fikk restriksjoner på markedsføring av tjenestene sine.

Humairah Farhangiar (50) planlegger ulovlig hjemmeundervisning av tenåringsjenter. Det samme som hun gjorde forrige gang Taliban satt ved makten. Flere steder i landet trosser lokalbefolkningen Taliban og åpner hemmelige skoler.

På en fjelltopp i Kabul kommer familier sammen for å tilbringe fredag ettermiddag. Som følge av kollapsen i den afghanske økonomien, varsler FN at to av tre afghanske familier står i fare for å sulte. Hvilken fremtid går afghanske jenter i møte?

 

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG