Nyhetsvideo

1. pris

Aage Aune og  Kjetil Iden

TV2

Flukten fra bombene

Ettersom kampene ved fronten øst i Ukraina hardner til, ber styresmaktene alle sivile om å evakuere. TV 2 har fulgt menneskene som må forlate hjemmene sine i Kramatorsk.

Juryens begrunnelse

Denne historien viser oss noen av dilemmaene ukrainske sivile står over- for; å flykte til sikkerhet eller å forsøke å ta vare på egne hjem. Reportasjen skiller seg ut fra andre bidrag ved måten filmatiske virkemidler er brukt i historiefortellingen. Man velger å la bildene tale for seg selv, uten å overdøve dem med reporterens kommentar. Bildene og kommentar spiller på lag og utfyller hverandre. Historien er godt strukturert og bruker motstand som dramaturgisk motor. Innimellom all elendighet er det også glimt av humor og håp. Teamet lar seeren tolke undertekstene i bildene selv, uten å overforklare dem.


2. pris

Christian Breidlid og Milana Knezevic

NRK

Landsbyen der vannet forsvant

I 2022 rammet hetebølger Europa hardt. Frank- rike opplevde den verste tørken noensinne. Over hundre landsbyer gikk helt tomme for vann. I Seillans lever innbyggerne med vannrasjonering.

Juryens begrunnelse

Dette er en nyhetsreportasje som utfordrer de tradisjonelle formgrepene i sin sjanger. Reportasjen er bygget opp uten reporterstemme og historien fortelles i sin helhet av intervjuer med kilder i den franske kommunen Seillans. Reportasjen er vakkert fotografert med svært velkomponerte bilder. Redigeringen er gjennomarbeidet med en klipperytme og musikkbruk som driver historien fremover på en engasjerende måte.


3. pris

Mohammed Alayoubi og Morten Jentoft

NRK

Drapene i Butsja

Den 24. februar 2022 invaderte Russland nabolandet Ukraina. De russiske soldatene ble stanset utenfor landets hovedstad Kyiv. Den 30.mars forlot okkupantene området, men etterlot seg mange lik, blant annet i forstaden Butsja. Bildene av døde ukrainere i gatene rystet en hel verden og vakte sterke reaksjoner. Russiske myndigheter hevdet at bildene fra Butsja var iscenesatt av ukrainske myndigheter.

NRKs journalister hadde fått de første meldingene og sett de første bildene kvelden 2. april, på vei inn i Kyiv. Neste formiddag fikk de være med en kolonne med ukrainske soldater til Butsja. De kunne dermed dokumentere det som for mange er blitt selve symbolet på brutaliteten i krigen i Ukraina. De kunne ikke slå fast at de døde menneskene de så og filmet i gatene var drept av de russiske invasjonsstyrkene, men kunne dokumentere at mange sivile var blitt drept som følge av et brutalt angrep fra et naboland. Butsja endret store deler av verdens syn på hva det russiske angrepet på Ukraina handlet om.

Juryens begrunnelse

Bildene vi fikk se i denne reportasjen blir nok noen av de som blir husket best fra krigen i Ukraina. NRKs journalister er blant de første som kommer til Butsja etter at russiske styrker ble tvunget til å trekke seg ut. Det filmes fra bilvindu i det de kjører inn i byen, og vi blir tatt med på en reise der vi er vitne til krigens bestialitet. Vi ser lik etter lik strødd i gatene, store ødeleggelser og fortvilte innbyggere som endelig har blitt befridd. Vi hører historier om deres naboer og venner som har blitt drept, om folk som har ligget hjelpeløse, mens ingen våget å hjelpe dem av frykt for egen sikkerhet. Reportasjen står som et unikt vitnesbyrd over brutaliteten som er utvist under krigshandlingene i Ukraina.

 

 

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG