Portrett

1. pris

Anders Grønneberg

Dagbladet

Johan Kaggestad

TV 2-profilen, Tour de France-kommentatoren, treneren og idrettsmannen Johan Kaggestad har vært en gigant i norsk idrett. Fra å være på landeveien i Frankrike som kommentator i verdens største sykkelritt, kom sykdom kastet på ham for vel to år siden. Nå er han lenket til senga på sykehjemmet. Før jul mistet han kona, som han har delt hele livet med — også sykehjemsplass. Det ble et sterkt og godt møte med en hedersmann, som fortalte at han snart skal dø. Tårene og lydløse hulk kom da han snakket om sin elskede Janette.

Juryens begrunnelse

Når man ser et så godt portrett, får man lyst til å snakke med personen på bildet. Et åpent, gripende bilde som viser et liv i oppløsning. Et nakent portrett fotografert med verdighet, hvor man kan se hele livshistorien i ansiktet.


2. pris

Mariann Dybdahl

Adresseavisen

Får de møtes igjen?

Dania har nettopp sagt farvel til mannen på grensen til Polen. — Han er 39 år, og kan ikke passere, sier hun. Dania skjuler ansiktet i hendene. Tårene kommer. Hun klarer ikke å snakke om avskjeden. Det er få timer siden Dania flyktet med moren Natasja. — Vi er redde. Jeg vet ikke hvordan livet mitt blir nå. Alt er forandret. Kommer jeg til å se mannen min igjen? Kommer vi noen gang tilbake?

Juryens begrunnelse

Et bilde med en stor uro i seg. Kontrasten mellom kvinnene på sengen og bildet på TV–en understreker fraværet av de som måtte bli igjen i Ukraina. Det handler om å flykte med det man har. De har bare katten, de har sagt farvel til resten.


3. pris

Janne Møller–Hansen

VG

Prideskytingen

— Etter skyteepisoden under Oslo Pride kjentes det litt som om det raste. Jeg ville ikke sitte hjemme og være trist, sier 16 år gamle Sara Teppen Myhre. — Det føltes så ensomt på en dag da vi skal vise at vi er velkomne. Derfor ville jeg møte opp på åstedet. Det er veldig fint å kjenne på all kjærligheten, og at vi kan stå imot hatet.

Juryens begrunnelse

Et skjørt og tilstedeværende portrett som oppsummerer befolkningens reaksjon på skytingen. En håpløshet som gir gjenklang til 22 juli. Nå skjedde det her, igjen.

 

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG