Sport, reportasje

1. pris

En migrantarbeider rydder søppel mens enorme plakater av fotballspillere ruver bak ham, noen dager før VM sparkes i gang.

Kyrre Lien

VG

VM-billett til døden

Det kontroversielle fotball- VM i Qatar har kostet de som gjorde det mulig dyrt. 95 prosent av arbeidskraften i Qatar kommer fra fremmedarbeidere, mange av dem fra Nepal. En av dem var Bhogendra Mochi (44) som forlot Nepal for å bygge opp Doha før fotball-VM. Arbeidsforholdene er blitt sterkt kritisert i landet, og Bhogendra var en av dem som ble rammet av det. Rett før nyttår falt han i døden.

Juryens begrunnelse

Overgangen fra likbålet til den brennende VM-pokalen er helt utrolig bra. Den mest velkomponerte serien i konkurransen, et skoleeksempel i redigering. Det er viktig med en slik fortelling om Qatar. Fotball-VM er verdens største utstillingsvindu. Hva er prisen for at vi får se fotballen? Det er blant annet dette. Fotballens moderne pris. En viktig politisk serie.

Tara Devi Mochi (41) holder opp et bilde av sin avdøde ektemann.

Kisten med den avdøde Bhogendra ankommer landsbyen Golbazar, hvor han var fra.

Pårørende bryter ut i gråt i det kisten med Bhogendra ankommer landsbyen. Gråten blir altoppslukende fra de hundre menneskene som har samlet seg i tussmørket for å ta imot kisten, som kommer rett fra Qatar.

Samme kveld som kisten med Bhogendra kommer hjem, skal han kremeres. Det gjøres ute ved elven, hvor familien graver et hull i bakken og senker 44-åringen ned. Sønnen Raj Kishor Ram (18) setter så fyr på bålet hvor faren befinner seg, før han setter seg på huk og følger med.

Bålet med Bhogendra strekker seg mot himmelen. Tre år tidligere satte han seg på et fly mot Qatar. Nå er han hjemme igjen.

Det er like før avspark mellom Frankrike og Australia under fotball-VM i Qatar. En enorm VM-pokal bæres frem. Så starter flammekasterne mens publikum jubler.


2. pris

Tilløp. Riv. Nytt forsøk. 85 år gamle Knut Henrik Skramstad stilte i den eldste klassen i stavsprang-konkurransen. — Jeg må nok prøve meg på 1.92, sier Skramstad bestemt mot dommeren. Kongsbergenseren vil så gjerne to centimeter høyere enn da han vant VM- gull tidligere i sommer, for attende gang.

Martin Slottemo Lyngstad

Aftenposten

Kunsten å aldri gi seg

Mens Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen sikret sine EM-gull i München, pågikk det en helt annen kamp på Valhall stadion i Tromsø. For første gang var friidretts-NM lagt til Tromsø og over 150 veteraner hadde funnet veien til startstreken.

Juryens begrunnelse

Det er noe befriende og deilig humoristisk med disse bildene. Det er ikke er en stor verdensbegivenhet, og slike bilder trengs. Man må ikke dra til OL for å ta bilder som vinner priser. En litt ujevn serie, men bildespråket er bra og viser at sport er allemannseie.

Mens alderdom gjerne forbindes med benskjørhet, svakt hjerte og dårlig balanse, er det en myte at dette ikke kan bli bedre med trening. Faktisk kan vi bygge muskler til vi er over 90 år, ifølge Jonas Johansson, idrettsforsker ved Norges arktiske universitet (UiT).

6 av 10 over 67 år oppgir at de mosjonerer eller trener flere ganger i uken. For 20 år siden oppga tre prosent av eldre at de trente styrke jevnlig. I dag har andelen økt til 27 prosent, ifølge SSB.

Mens noen eldre er i toppform, sliter andre med sykdom og skader. På tross av at mange oppgir å trene mye, oppfyller kun 3 av 10 over 67 år helsedirektoratets anbefalinger om 150 til 300 minutter med moderat intensitet i uken.

Tidligere trodde forskere at muligheten for å bygge muskler hadde en utløpsdato etter en viss alder, men dette ble motbevist i en studie fra Massachusetts Medical Society i 1994.

— Tidligere var folk aktive ved å være gjetere, skogsarbeidere eller bønder. For min foreldregenerasjon var det nesten utenkelig å trene slik eldre gjør nå, sier idrettsforsker Gunnar Breivik ved Norges idrettshøgskole.

Tilløp. Riv. Rødt flagg. Men det ble likevel NM-gull for veteranen Knut Henrik Skramstad. — Jeg har hatt konkurrenter som plutselig ble borte. Alderen tar hardt på mange rundt meg, men jeg håper at all treningen kan legge til noen år på livslengden. Så lenge helsen holder, skal jeg holde på, sier Skramstad.


3. pris

Hilda Nyfløt

Frilans, VG

Finale i fotball-VM

Det har vært et vanskelig økonomisk år for Argentina med rundt hundre prosent inflasjon og stadig flere fattige. Da landet vant fotball-VM 18. desember, fant et dypt splittet folk sammen, la politikk til side, og klemte hverandre i en gatefest som varte i over 24 timer. Over en million feiret seieren i Buenos Aires ́ hovedaveny den søndagen.

Juryens begrunnelse

Her er en hel nasjons følelser i spill. Forventning, forløsning, glede. Publikumsperspektivet er forfriskende og godt. En genuin serie som forteller om fotball på en annerledes måte. Serien er litt gjentagende, men forløses av det siste bildet.

Alma café ligger et par meter unna Obelisken i Buenos Aires, et samlepunkt for alle argenti- nere under store begivenheter. Det var her massene møttes for å feire VM-gullet i 1978 og 1986, og det var her argentinerne sørget da Maradona døde i november 2020.

— Det er det største som kunne skjedd meg i livet, utbrøt Valeria Diaz (33) da Lionel Messi og Argentina vant VM.

Gledesrus på en kafe i Buenos Aires da det blir klart at Argentina vant finalen mot Frankrike.

 

Triumfen samlet et splittet Argentina. Flere fortalte at VM løftet landet ut av depresjonen.

— Vi fortjente dette! Nå føler jeg meg euforisk! Fotball betyr alt i Argentina, det er det eneste som forener oss. I fotballen betyr ikke politisk ståsted og parti noe, sier Sandra Lucchesi, som har tatt med mannen og datteren ut for å feire.

Obelisken ble omringet av dansende og syngende argentinere som kunne glede seg over fotballseieren og glemme hverdagens problemer en stund.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG