Årets nykommer

Ute på Rørosvidda samles reinen opp for årets reinslakting. Noen møter slakteren, mens andre blir sluppet tilbake til friheten.

Ingeborg Miriam Aagesen

Bilder Nordic

Eana

Land, eller Eana som det heter på samisk, er mer enn geografi og grenser. Land er der vi bor, jobber og lever livene våre. Land er jord, fjell og skog, elver, fjorder og hav. Land er natur. Og mer enn noe er det tilhørighet og individuelle liv med felles kulturelle røtter. Norge har en urbefolkning med sterke røtter i sine egne landområder, Sápmi. Det samiske folks kultur og tradisjoner har overlevd i mange århundrer, til tross for brutale forsøk på assimilering og undertrykkelse av den samiske identitet.

Juryens begrunnelse

Serien har et kraftfullt, nesten filmatisk visuelt språk. Stilen er gjennomført, ekspresjonistisk og konsekvent. Det er enda et eksempel på en vellykket avgjørelse om å gå tilbake til en av de store nasjonale nyhetshendelsene dette året og gå dypere inn i tematikken. Vi kjenner at vi blir nysgjerrige på mer, og håper fotografen vil fortsette fortellingen. Vi skulle gjerne sett at serien var bredere med et større antall folk og historier.

Ellinor Marie Bransfjell lener hodet mot sofaen hjemme i huset utenfor Røros.

Ute på Rørosvidda samles samer fra flere deler av innlandet for årets reinslakting.

Utstyret til slakteren på Røros.

Åse Ava Lange Fredheim ligger på gulvet hjemme i leiligheten sin på Grunerløkka mens hun forteller om hvordan hun fant ut om sin samiske historie som 15-åring. Snart 15 år senere ønsker hun å lære språket

Langs veien mot Brekken fra Røros ser man fjellene hvor reinen går, beskyttet av naturen og det samiske folk.

Markus Johnsen Thonhaugen, kjent som DJ Idja kombinerer samisk joik og elektronisk musikk, her i musikkstudioet på skolen sin i Berlin.

Den første reinen blir sluppet fri etter sortering og slakting på Røros, på vei tilbake igjen mot fjellene.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG