Dokumentar Norge

1. pris

Koronapressekonferanse, Marmorhallen, Oslo.

Erlend Berge

Vårt Land

Kjære alle sammen

Korleis står det til med det frie ordet? Kva er ståa for demokratiet? Kva fortel talarstolen når festen er over og ståket har lagt seg? «Kjære alle saman» er ei reise gjennom Noreg på jakt etter «det store oss» og «det vesle me». Kven var me eigentleg? Kor var me på veg? Kvar er me eigentleg no? Det er spor av menneskelege draumar og store ord. Kjensla av at noko vedunderleg skal skje, at det må skje. At noko må seiast. At dører skal opna seg og talen skal springa ut: Kjære alle saman!

Juryens begrunnelse

En uvanlig, gjennomtenkt og velformet serie om nyhetshendelser før de proklameres. Veldig norsk, og samtidig ganske eksotisk. Bildene vekker tanker. Selv om det ikke hender noe, hender det noe i betrakteren. Fotografen makter virkelig å gjøre stille motiver levende.

1. mai i Odda.

17. mai. Fjelltun ungdomshus, Voss, Hordaland.

Den ukrainske forening i Norge held solidaritetsmarkering på Eidsvolls plass i Oslo.

Første skuledag. Berg skule, Oslo.

Dagen etter innspelinga av Sophie og Fetishas siste podcast. Kringkastingshuset, NRK Marienlyst, Oslo.

Støttemarkering for Fosen-samane utanfor regjeringskvartalet i Oslo.

Natt til 17. mai. Festplassen i Bergen.

Rentemøte i Noregs Bank, Oslo.

Hans Majestet Kongens tale til det 168. Storting ved opninga. Stortinget, Oslo.

Minnemarkering, 22. juli, Utøya.

Innspeling av Kongens nyttårstale. Det kongelege slott, Oslo.

 


2. pris

Toppene Festvågtind (541 moh) og Vågakallen (943 moh) nær Henningsvær skimtes i sommerregnet. Fjellene i Lofoten tiltrekker seg klatrere fra hele verden.

Andrea Gjestvang

Frilans, Mare

Fernweh

 

Det tyske ordet «Fernweh» beskriver ønsket om å forlate alt du kjenner og har kjært og reise ut i verden, en lengsel etter et fjernt sted som du ennå ikke kjenner. Min egen «Fernweh» har ført meg til verdens kriker og kroker for å fotografere. I 2022- 2023 fikk jeg oppdraget fra det tyske magasinet Mare å reise til Lofoten, for å undersøke hva som gjør at så mange mennesker trekkes nettopp hit. For meg ble det en søken bak masseturismens ødeleggelser, etter spor av en virkelighet som vi lengter etter at skal fortsette å eksistere.

Juryens begrunnelse

En vakker serie som føles urnorsk og moderne samtidig. Her kommer fotografen tett på natur og mennesker. Det er en god variasjon i motiver, men hele tiden vakkert og nært.

Kjetil Berge i huset sitt på Kvalnes på Vestvågøy. Han er kunstner, og i sommerhalvåret jobber og bor han i Lofoten, og på vinteren i London.

Mange kunstnere lar seg fascinere av lyset og landskapet på Kvalnes. Noen blir her i en kortere periode, andre for alltid.

Amalia (16), Lovna (15) og Eline (15) på vei til butikken i Kabelvåg.

Unstad, en ettermiddag i juli. Den lille bygda har omlag 13 fastboende, men surfere fra hele verden valfarter hit året rundt.

The King. I en garasje på Unstad henger et bilde av Elvis Presley ved siden av oljekanner, startkabler og verktøy.

Et lite, forblåst hus i fiskeværet Napp på Flakstadøy, fotografert en stormfull vinterdag.

Lisa Massahi samler plast i fjæra på Vestvågøy. Sammen med mann og barn flyttet hun fra Oslo til Leknes for å bygge opp en økologisk og vegansk gård.

I samisk mytologi er den hvite reinen en representant for det hellige, og ifølge samisk folketro var den det første dyret som kom til landet.

Peder Issát (13) sover ved siden av hunden sin i lavvoen, etter å ha hjulpet til med kalvemerking i reingjerdet store deler av natta. Familien hans er en av få samiske familier som er igjen i Lofoten og Vesterålen.

Måker kretser rundt fiskebåtene som ligger fortøyd i Reine på Moskenesøya.

Et bål med industriavfall brenner i solnedgangen på kaia i fiskeværet Sakrisøy.


3. pris

På vei til en treningsøkt på Sunnaas sykehus i 2021. Geir Kåre nekter å godta et liv i rullestolen. De oransje brillene med blått lysfilter bruker han mye fordi synet også ble skadet i ulykken.

Bjørn S. Delebekk

VG

Opp fra dypet

Geir Kåre Nyland var uovervinnelig, men et stup forandret alt. Han var en av Norges beste MMAutøvere, og trente daglig med de aller beste. Men i 2021 ble han lam fra brystet og ned etter en stupeulykke i Oslo. Fotografen har møtt Nyland i hans vei tilbake flere ganger de siste tre årene. Sommeren 2023 vant han en rettssak mot Oslo kommune. De ble holdt ansvarlig for stupeulykken. Men Oslo kommune anket dommen. I mai 2024 blir det ny rettssak.

Juryens begrunnelse

En klassisk bildereportasje som er interessant fotografert. Fotografen vender tilbake til nyhetssaken og fortsetter den videre fortellingen. Vi kjenner virkelig hovedpersonens kamp på kroppen. Hvert bilde drar oss videre i historien. Serien er satt sammen på en god måte.

Geir Kåre Nyland fotografert på Sunnaas sykehus i 2021, der han trente seks timer hver dag.

Fysioterapeut Marianne Nilsen hjelper Geir Kåre med gåtrening i bassenget på Sunnaas sykehus i 2021.

På Sunnaas sykehus i 2021.

Det er midt i morgenrutinene, og en helt spesiell stemning i leiligheten på Grünerløkka i Oslo, november 2022. Inne i leiligheten er det mørkt. Men et sterkt, rødt lys skaper en atmosfære som er litt skremmende og beroligende på samme tid. I sofaen sitter Geir Kåre med bena oppunder seg. Ansiktet og kroppen gløder i det sterke, røde lyset. Den store infrarøde lampen står en halvmeter foran ham, og ut av høyttaleren som henger på stativet strømmer det lavmælte rytmer som fyller rommet. En stemme sier hva han skal gjøre, og Geir Kåre utfører rytmiske, dype pusteøvelser. Til venstre lager lillesøster Emma seg frokost.

Geir Kåre Nyland fotografert i leiligheten i november 2022. Det store arret i hodet er også et symbol på den voldsomme smellen han fikk i stupeulykken året før.

Geir Kåre Nyland under isbading I Bestumkilen like før jul i desember 2023.

 På ryggen har han tydelige tegn fra operasjonen etter ulykken. Med seg på isbadingen har han en helt spesiell hjelper, kjæresten Marte Fredriksen.

Hjemme i bygården på Grünerløkka i Oslo har heisen stått stille i mange dager før julen begynner. For å komme seg fra garasjen og opp trappene til leiligheten i andre etasje, får han hjelp av kjæresten Marte Fredriksen.

Det er romjul og Geir Kåre Nyland koser seg med kjæresten Marte Fredriksen etter middag. Nå gleder de seg til ferien i varmere strøk i slutten av januar på nyåret.

 

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG