Nyhet Norge

1 . pris

Tomm W. Christiansen

Aftenposten

Tatt av raset

Da styrtregnet utløste et jordras, mistet Hilde Breie hjemmet sitt på Breie utenfor Ål i Hallingdal.
Jordmassene som kom ned fra det bratte fjellet bak huset tok med seg alt hun eide. Dagene etter raset brukte hun til å grave etter minner fra sitt gamle liv. I jordmassene fant hun noen bilder fra oppveksten, litt klær og noen få verdisaker. Alt annet var enten knust eller forsvunnet. Venninnen Mari Nestegard Skifte har funnet et maleri i Jordmassene. Så lenge Hilde kan huske har bildet hengt på veggen i det gamle huset.

Juryens begrunnelse

En kritisk tilstand som er nydelig fotografert. Det er en stor fortelling som er kommet til vår dørterskel; som ikke bare handler om å dra ut av landet for å dekke klimakrisen. Den angår oss. Det er så viktig at vi gjør jobber som dette, og her har fotografen gitt hendelsen rom til å vokse til noe større. Maleriet hun bærer gir en sterk dobbel mening: Kanskje er det slik landskapet skulle ha sett ut? Vi er imponert over timingen og den klare komposisjonen. Et en gang i livet-øyeblikk.


2 . pris

Tirsdag, 08:51: Timimie Gassko Märak (t.v) og Márjá Karlsen (midten) roper foran den okkuperte inngangen til Finansdepartementet.

Christian Belgaux

Morgenbladet

Fosen-aksjonen

Da de vrengte koftene og satte seg ned, trodde de det ville være over samme dag. Norske samers riksforbunds ungdom og Natur og ungdom okkuperte statlige institusjoner i Oslo sentrum i protest mot at det hadde gått 500 dager siden Høyesteretts dom i Fosen-saken, en dom som konkluderte med at vindturbinene på Fosen krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse.

Juryens begrunnelse

En klar visuell fortellerstil fra en stor nyhetsbegivenhet som ble dekket av mange. Godt redigert, konsekvent og kortfattet. Man får en sterk følelse av å stå i mengden og høre de synge.

Tirsdag, 09:42: Politiet bærer bor en demonstrant fra inngangen til Finansdepartementet.

Torsdag, 10:39: Demonstranter bæres fra inngangen foran Finansdepartementet til enventende politibil og videre tilsentralarresten.

Onsdag, 10:03: 19 journalister fotograferer Greta Thunberg etter at hun har blitt båret bort fra inngangen til Finansdepartementet.

Torsdag, 10:39: Demonstranter bæres fra inngangen foran Finansdepartementet til en ventende politibil og videre til sentralarresten. Elle Marie Hætta Isaksen står bak og gråter.

Tirsdag, 09:09: Det synges foran Finansdepartementet.

 


3 . pris

Leif Arne Holme

Addresseavisen

Flammene slukte alt

Familien på fire mistet alt i den dramatiske brannen på Mære i Steinkjer. Ikke ett bilde ble berget da familien på fire måtte rømme huset i nattøyet. Hanne Vang Hervik ser på restene av det som var hennes barndomshjem.

Juryens begrunnelse

Det er samtidig ro og dramatikk i bildet. Det forteller ikke alt, men gir oss en forestilling om det som må fare gjennom hodet til personen på bildet. Det er også et eksempel på at alle nyheter ikke behøver å være store begivenheter som går verden rundt.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG