Nyhetsvideo

1.pris

 

Ahmed Abu Kmeil, Jebril Abu Kmeil, Mohammed Alayoubi og Eva Marie Bulai

NRK

Sykehusene i Gaza

I flere dager fulgte teamet legen Mohammed Al-Naklah på jobb på Nasser-sykehuset på Gazastripen.

Juryens begrunnelse

Dette er en sterk fortelling som berører. Man får et innblikk i hvordan situasjonen på sykehusene i Gaza er. Vi ser krigens lidelser gjennom en lege som blir en aktivt handlende protagonist. Som seer får man et inntrykk av krigen fra et palestinsk perspektiv, og hverdagen til helsepersonell i Gaza. Som en nyhetssak liker juryen at videoen er observerende og tar dokumentariske grep som gjør at karakterene får slippe fram og drive historien. Noen av sekvensene er brutale, og juryen mener det er viktig at videojournalister viser krigens bestialitet. Videoen er et viktig vitnesbyrd av krigen i Gaza, og spesielt på hvordan krigen rammer barn.

 


2. pris

 

Mariel Mellingen og Sorosh Sadat

TV2

Stille protest

Iran er et av verdens verste land når det gjelder pressefrihet. Utenlandske journalister har ikke lov til å dekke demonstrasjoner. TV2s team snakket med noen av de som er med i en konstant og stille protest mot regimet –kvinnene som nå dropper den påbudte hijaben i Teherans gater. 

Juryens begrunnelse

En tilsynelatende enkel liten nyhetssak rundt en salgsbod for sjal i Teheran. En verité-aktig tilnærming til en nyhetssak om protestene i kjølvannet av døden til Mahsa Amini i fangenskap. Videoen viser motet som kreves av kvinnene, og gjennom dette kan vi forstå litt mer hva de risikerer. Kvinnene får snakke for sin egen sak og dette kontekstualiseres av opptøyene og mannen som selger sjal.

 


3. pris

 

 

Kjetil Iden og Ole Enes Ebbesen

TV2

Hatet i Hebron

Velkommen til Vestbredden, hoveddelen av det Norge, USA og mange andre land mener skal utgjøre en palestinsk stat. Men Vestbredden blir okkupert av Israel og stykket opp av jødiske bosetninger, som blir beskyttet av soldater. Forholdene til palestinerne på Vestbredden blir stadig verre. 

Juryens begrunnelse

Reporteren kontekstualiserer konflikten på Vestbredden gjennom vitnesbyrd fra palestinere som har blitt fordrevet av israelske bosettere. Reportasjen tar seeren med inn i livene til en palestinsk familie, som lever under trusler. En mobilfilm fra en kvinne, som sammen med sin 12 år gamle sønn blir bortført og bøtelagt for å ha gjetet for nære bosetningene, gjør inntrykk. Denne fortellingen flettes sammen med resten av reportasjen, som dekker dette miljøet godt visuelt.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG