Portrett

1. pris

Aleksej Venediktov var redaktør for den liberale radiostasjonen Moskvas Ekko i et kvart århundre. Han er bestevenn med noen av Putins nærmeste medarbeidere, men er likevel tydelig i sin kritikk av krigen.

 

Per Kristian Aale

Aftenposten

De modige

President Vladimir Putin har ikke bare startet en krig mot Ukraina, men han har også gått til angrep på alle meningsmotstandere på hjemmebane. Den minste kritikk blir straffet svært hardt, ofte med mange års fengsel. Russland har tatt flere skritt mot et totalitært samfunn de siste par årene. Noen modige russere tør likevel å gjøre motstand.

Juryens begrunnelse

En krevende oppgave som er utrolig godt og kreativt løst og evner å overraske. Alle bilder er utrolig komponert med fint lys. Selv om portrettene er fra forskjellige miljø, er det er fin tone, en atmosfære, som binder dem sammen.

Olesia Krivtsova (19) kritiserte Russlands krig mot Ukraina. Medstudenter anga henne, hun ble stemplet som terrorist og risikerte 10 års fengsel. Her sitter hun med to advokater på hver sin side i byretten i Arkhangelsk. Senere rømte hun fra Russland.

Natalja Vetosjnikova (100) overlevde tyskernes beleiring av Leningrad i andre verdenskrig. Folk skjønner ikke hvor ille krig er før de har opplevd det, mener hun. – Krig må unngås for enhver pris. Putin må få slutt på dette, sier hun om krigen mot Ukraina.

Dragartisten Zaza Napoli forbereder seg til et show på et utested for skeive i Moskva. President Vladimir Putin fremstiller krigen mot Ukraina som en kamp mot Vesten. Den foregår ikke bare på slagmarken. Det er en kamp om russernes sjel. Staten må hindre at russerne blir forgiftet av «vestlige homofile verdier», mener Putin. Situasjonen for skeive er blitt dramatisk forverret. Det gjelder blant annet for Zaza Napoli, som egentlig heter Vladim Kazantsev og er Russlands mest kjente dragartist.

 Det er én russer president Vladimir Putin ikke klarer å stoppe: kunstneren Jelena Osipova (76). Når man kommer inn i leiligheten hennes, må man passe på hvor man setter føttene. Fra gulv til tak er det malerier. Og protestplakater. Det er kun en svært smal sti som går gjennom de store haugene med kunst. Nesten hver dag er hun ute for å demonstrere mot krigen.

 Tatjana Kolodijs (39) sønn, Vadim (19), var med på angrepet mot Kyiv da store russiske styrker ble sendt inn i Ukraina i februar 2022. Like etter forsvant han. Kolodij kaller krigen meningsløs. – Våre sønner ble sendt til et annet land for å drepe noen andres sønner, sier hun.

Dmitrij Muratov har vært sjefredaktør for den liberale avisen Novaja Gazeta i tre tiår, og i 2021 fikk han Nobels fredspris. Han har uttalt seg svært kritisk til Russlands krig mot Ukraina. Våren 2023 stengte myndighetene avisen.

 


2. pris

Line Møller

VG

Jessicas verden

Fire år gamle Jessica Midtun har aldri møtt andre barn. Hele sitt liv har hun tilbrakt på sykehus eller hjemme i rekkehuset sammen med foreldrene og storebroren. Hun kan ikke utsettes for virus eller bakterier. Jessica er født med en mitokondriesykdom som påvirker energiproduksjonen i alle cellene i kroppen. Noen av symptomene hos Jessica er sviktende organer. Prognosene er dårlige. Den mest fremtredende var leversvikt og mulig tarmsvikt. Jessica har fått sitt eget lille rosa rom, hvor hun kan leke og være rett ved viktige medisiner når hun trenger det.

Juryens begrunnelse

Et portrett fullt av liv og håp! Det er sterkt og skjørt på samme tid. Vi liker det barnlige, lekne uttrykket i ansiktet, lyset og den sterke formen.

 


3. pris

Helge Skodvin

Frilans, Getty Images

Okey. Torsdag 5.oktober klokken 13 ble en dør åpnet i Stockholm og årets vinner av Nobelprisen i litteratur 2023 ble annonsert. 45 min senere fikk jeg en henvendelse fra Getty Images om jeg kunne fotografere Jon Fosse.
– Not sure where he is, sa damen fra Getty
– He is at Frekhaug, just outside Bergen, sa jeg.
– Ah! Can you photograph him, spurte damen.
– Yes I can, sa jeg.
Det ble litt mye mas og kav for Fosse denne dagen, så avtalen om fotografering ble utsatt.
– Du kan møte han klokken 09 på Frekhaugkaien fredag morgen klokken 09, skrev Samlaget i en sms.
Fredag morgen klokken 09:00 ruller Fiaten til Jon Fosse ned bakken til Frekhaugkaien.
– For et vær, sier jeg.
– For et vær, sier han.
– Gratulerer, sier jeg.
– Takk, sier han.
Det regner helt vanvittig mye. Kaien er tom. Bak venterommet står en kar og fisker med stang.
– Skikkelig Vestlandet, sier han.
– Vestlandet for viderekomne, sier jeg.
– Det blir sikkert bra bilder, sier han.
Vi går ut på kaien.
– Ikke for nærme kanten, sier han.
– Her er fint, sier jeg.
Jeg tar åtte eksponeringer. Den siste sitter. Blitsen, regnet, fjorden. Tror det blir bra.
Vi går bak et naust, i le for vinden, og tar noen tette portretter.
19 eksponeringer. Fosse er våt, alt er vått.
– Faen, eg glemte å lukke vindauge på bilen, sier han.
– Faen, sier jeg.
– Alt er vått, sier han.
– Takk for no, sier jeg.
– Takk for nå, sier han.

Juryens begrunnelse

En annerledes måte å fange en nyslått nobelprisvinner på. Omgivelsene understreker hvor han kommer fra. Honnør til en fotograf som mestrer å lage noe fint ut av det dårlige været. Og klarer å overtale kilden til å gå ut i det.

 

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG