Sport reportasje

1. pris

Al-Ittihad, med Benzema i spissen, spiller mot Auckland City fra New Zealand på King Abdullah Sports City stadion i Jeddah.
Før kampstart er det lysshow, musikk og fyrverkeri på stadion.

Tomm W. Christiansen

Aftenposten

Fotballens Mekka

Titusener fyller tribunene. Kvinnelige fotballspillere er blitt helter for barn. FIFA-presidenten soler seg i glansen fra sjeikenes formuer. Flere av verdens beste fotballspillere er hentet til landet. Fotballens tyngdepunkt flyttes, og alt skjer på grunn av Saudi-Arabias plan om å gjøre seg mindre avhengig av oljen. Sporten er blitt en viktig del av historien om et land i rask forandring. Men selv om mange nå opplever en frigjøring, er det langt fra slik for alle. Dette er også et spill om Saudi-regimets omdømme.

Juryens begrunnelse

En klar vinnerserie. Det har tidligere ikke vært lett å komme seg inn i disse kulissene. Fotografen har jobbet rundt noen sentrale protagonister. Det er befriende at det ikke er fotball i bildene, men det det virkelig handler om: Big business.

På World football Summit Asia, som avholdes i Jeddah, svermer europeiske fotballtopper rundt styrtrike Arabiske sjeiker. Saudi Arabia bruker milliarder på forball, og alle vil ha en bit av kaken.

Karim Benzema er en av mange europeiske toppspillere som har latt seg friste av den saudiske oljerikdommen. Som spiller her tjener han rundt 100 millioner euro årlig.

Fotballintresserte kvinner er med på å fylle opp tribunene på King Abdullah Sports City stadion i Jeddah.

Før kampstart i Jeddah vender mange av tilskuerne seg mot Mekka for å be

Ute i gatene feirer supportere av Al-Ittihad seieren og gleden over å komme videre i VM for klubblag.

Fifa-president Gianni Infantino håndhilser på alle spillerne før kampen mellom Al-Ittihad og Al-Ahli i Jeddah. Saudi Arabia ønsker å vise frem at de satser på kvinnefotball. Med Infantino og Fifa på laget får de internasjonal oppmerksomhet. Slik skal oljenasjonens omdømme bygges.

Hessa Al-Sudairy er målvakt for Al-Ittihads kvinnelag. Da hun vokste opp, turte hun ikke drømme om fremtiden. At hun skulle kunne leve av fotballen var helt utenkelig. Nå trygler unge jenter om å få bilde med henne etter kamper.


 

2. pris

På 70-tallet kom Pelé, én av tidenes beste spillere. New York Cosmos ble et kultlag. Kjendisene svermet rundt brasilianeren, både på tribunen og i New Yorks nattklubber. Flere stjerner fulgte etter. Men det ble ikke begynnelsen på noe stort, og noen år senere kollapset ligaen. Men nå skjer det noe. For også bak Messi-glansen peker flere piler oppover. Samtidig lurer fellene.

Martin Slottemo Lyngstad

Aftenposten

Messis amerikanske rike

Det er Messi-hysteri i USA. Men kan én spiller forvandle en fotballnasjon? Plutselig koster billettene flere tusen kroner. VIP-tribunene fylles opp av amerikanske kjendiser. Den rosa drakten er blitt mote. Fotballen har lenge tilhørt Vest-Europa, men den posisjonen kan nå bli svekket. I øst drysser Saudi-Arabia milliarder over fotballstjerner. I vest forbereder USA seg på å avvikle flere store mesterskap. Noen spør hvordan fotballen vil endre USA. Men kanskje er spørsmålet like mye hvordan USA endrer fotballen.

Juryens begrunnelse

Visuelt sammenhengende, humoristisk og med noen modige valg. En leken bruk av farger som gjør at formen henger fint sammen. En god, effektiv fortelling om Messi som en nesten-Messias.

Fotballen har aldri sett en spiller som Messi, og vil trolig aldri gjøre det igjen. Det gir et historisk sus over alt han gjør, og det drar folk mot både ham og Inter Miamis stadion.

Inter Miami har hjemmekamp, og utenfor stadion er det så mye rosa at det kunne vært premierefest for «Barbie»-filmen. Gresset på sletten utenfor stadion er trampet bort av tusener av føtter. Grillukten siver inn i nesen. Lyden av horn blandes med ropene fra salgsbodene. Hele området har en egen, bankende puls.

Åpner man døren til en butikk midt i Miami, slår Messis rike mot deg. Da han signerte for Inter Miami tidligere i år, flyttet Adidas inn i disse lokalene. En annen kleskjede forsvant lenger ned i gaten. Denne butikken fremstår mest som et museum for Messi. Over alt selges den rosa drakten med 10-tallet og fem bokstaver på. De originale rives vekk fra hyllene så fort at butikkene har to måneders ventetid.

Rytmene på tribunen minner om Argentinas ferd mot VM-gull i 2022. Messi er 36 år. Han kan ikke lenger beseire en motstander alene, i stedet dirigerer han gjerne lenger bak på banen. Men plutselig skjer det: Han slår en pasning man ikke trodde var mulig, en som får tilskuerne til å rykke frem mot kanten av stolsetet. Messis lag vinner ikke denne kampen, men det er et unntak. For laget som før slet i bunnen av ligaen, vant en cupturnering så fort Messi ankom.

Et stykke unna, i sentrum av Miami, pøser regnet ned mot to inngjerdede kunstgressbaner. Fem jenter i rosa T-skjorter skyter mot et mål. Innimellom tar de frem mobilen, poserer og knipser seg selv. De er modeller og influensere. Da Messi kom til Inter Miami i sommer, startet de like godt et fotballag. Sarah Buitrago er en av spillerne på «Peaches Soccer Club».

Over halvparten av de engelske klubbene har amerikanske investorer på eiersiden. De færreste av dem bryr seg om forholdet mellom en klubb og en by. I stedet handler det om stjernestøv og profitt. Publikum distraheres med show og supportere behandles som kunder.


3. pris

Haaland scorer nok et mål for Norge under EM-kvalifiseringskampen mot Skottland på Ullevaal. 23-åringen mangler kun seks mål på å slå den mosegrodde rekorden for flest scoringer for Norges landslag.

Vegard Grøtt

Bildbyrån

Unikumet

Norges største internasjonale idrettsutøver er hevet over enhver tvil å være Erling Braut Haaland. Nordmannen er blant de beste fotballspillerne i verden, og trofeer og rekorder blir sanket jevnt og trutt.

Juryens begrunnelse

Fotballstjerna som har blitt et verdensfenomen. Fint innpakket og stramt redigert serie.

 

Haaland knyter skolissene før fotballandslagets trening på et treningsfelt i Lillestrøm. Håpefulle unggutter følger med bak gjerdet.

 

Haaland jubler sammen med sine norske lagkamerater Alexander Sørloth og Martin Ødegaard etter å ha funnet nettmaskene under EM-kvalifiseringskampen mot Skottland.

Haaland går av banen etter å ha signert autografer etter privatlandskampen i fotball mellom Norge og Jordan på Ullevaal stadion i Oslo.

Haaland og hans lagkamerater lytter til trenerens oppsummering av EM-kvalifiseringskampen mot Kypros i Larnaca. Norge vant, og Haaland scoret to nye mål.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG