Nyhetsvideo
1. pris
Ahmed Abu Kmeil, Jebril Abu Kmeil,Anja Strønen og Mohammed Alayoubi
NRK
Datteren til Hanadi
“Datteren til Hanadi” er bare seks uker gammel – alene på et sykehus i Gaza. Moren hennes ble drept i et bombeangrep lille julaften. Hun ble forløst med keisersnitt etter at moren ble drept. En dag forsvant hun fra sykehuset der hun fikk hjelp. Ingen visste hvem som hadde hentet henne. Sammen med et lokalt TV-team i Gaza startet vi jakten på henne. Utfordringen var hvordan vi skulle finne “Hanadi”. Millioner er på flukt, og telenettet fungerer svært dårlig på grunn av krigen. Sykehuset der hun hadde fått behandling ga oss et telefonnummer, men det virket ikke, men vi ga oss ikke. Etter flere måneders leting, fant vi henne i et telt sør på Gazastripen.
Juryens begrunnelse
Man velger ikke hvor man blir født.
2024 var et år preget av krig og konflikt, noe som har farget mange av de innsendte bidragene. Særlig ett skilte seg ut etter gjennomgangen av flere sterke reportasjer bygget på godt journalistisk håndverk og tilstedeværelse.
Reportasjen viser en baby som har blitt reddet ut fra sin døde mors kropp på et sykehus på Gazastripen. Legene har gitt jenta navnet Hanadi, etter sin mor. Hun har ligget på sykehuset i seks uker uten at noen har kommet for å hente henne.
Hanadis historie er dessverre én av mange om skjebnene til barna på Gazastripen. Den er viktig og hjerteskjærende på grensen til det umenneskelige.
Videoreportasjen er fortalt gjennom god tilstedeværelse og klassiske grep, som åpner opp for ettertanke, og formidler Hanadis skjebne på verdig vis. Historien om det lille mennesket på sykehuset er en forferdelig påminnelse om de menneskelige konsekvensene av Israels bombardement av Gaza gjennom fjoråret. Dette er bilder vi bærer med oss videre.
2. pris
Eskil Wie Furunes og Sara Victoria Rygg
NRK
Emilies vei ut av mørket
Emilie Brandshaug (26) har levd i mørket store delar av livet. Ho fekk diagnosen ME då ho var ni år. Ho er pleietrengande og må ha hjelp døgnet rundt. I februar 2022 tok familien eit drastisk val.
Juryens begrunnelse
Videoreportasjen om Emilies vei ut av mørket er en kreativ og nært skildret historie om å leve med ME. Teamet bak har fulgt Emilie og familien hennes over lang tid, noe som åpner for faktiske scener i materialet, og bilder som taler for seg selv. Reportasjen har også brukt visuelle grep som trekker seeren inn i alle timene Emilie tilbringer i mørket gjennom fine timelapse-sekvenser og dokumentarisk foto. I tillegg til å løfte en sak som angår svært mange nordmenn, ønsker juryen å gi heder for særlig godt håndverk.
3. pris
Frode Fjerdingstad
NRK
Likryddere
I Slovjansk har en ukrainer gjort det til sin oppgave å rydde lik på slagmarken, både ukrainske og russiske, fordi han mener alle fortjener en grav. En dyster påminnelse om at krig ikke er et tilbakelagt kapittel i Europa. På et hemmelig sted øst i Ukraina skal frivillige gjøre det de kan for å gi drepte soldater en grav.
Dette er russiske og ukrainske soldater, som har blitt liggende igjen på slagmarken. Så å si hver uke reiser de til fronten og samler opp lik.
Juryens begrunnelse
Journalister må ikke alltid til fronten for å fortelle historier om krig. I denne videoreportasjen har teamet valgt en annen vinkel i dekningen av Russlands krig i Ukraina. Reportasjen er et av tre sterke bidrag fra samme team i NRK, og juryen ønsker å gi heder for en historie som skilte seg ut.
I videoen blir vi kjent med en gruppe ukrainske menn som jobber med å identifisere lik som ligger igjen på slagmarken. Det er både russiske og ukrainske soldater, men alle håndteres med samme verdighet. Likrydderne er fortvilte over de enorme menneskelige tapene, og stiller spørsmål ved målet og meningen bak krigen som har tatt livet av kroppene foran dem. Det er en makaber arbeidshverdag, skildret gjennom lavmælt foto og godt kildearbeid.