Portrett

1. pris

I den mørke kjelleren i Sednaya-fengselet står Shargi (52) og gråter stille. Han har lett etter broren sin, Naser, som forsvant i 1991. Nå innser han at broren trolig er død og at familien aldri får se ham igjen.

Tomm Wilgaard Christiansen

Aftenposten

Assads fall

Den syriske opprørshæren tok kontroll over Aleppo 27 november 2024. Elleve dager senere falt Damaskus, og Assad-familien flyktet fra landet. 54 år med tyranni er over og syrere over hele landet feirer friheten. Men med gleden kommer også sorgen over alle som ikke får oppleve frigjøringen. Assad undertrykte og slo ned all motstand. Hans beryktede fengsler var fulle av mennesker som prøvde å stå opp mot regimet. Flere hundre tusen fryktes drept. Over hele landet er det oppdaget mulige massegraver og fortvilte pårørende leter desperat etter sine kjære som er borte.

Juryens begrunnelse

Dette er et modig valg av motiv som fanger et sterkt øyeblikk gjennom et nært og intimt portrett. Til tross for at bildet tilsynelatende viser lite, ligger det en dybde som gir betrakteren stadig mer å oppdage. Det er et gripende og godt komponert fotografi som viser mye med sin enkelhet og nærhet. Bildet viser hans sorg, men representerer også en felles sorg over verdens tilstand. Vi vet at bildet er tatt i en kjeller i Syria, men det kunne også vært i Gaza eller Ukraina. Det er sterkt fotografi med en sterk historie. Det etterlater oss med spørsmål om hva som har skjedd, hvor vi er og hva historien er. Man blir dratt inn i bildet og klarer ikke se bort.


2. pris

Om få uker vil 18 år gamle Sandra være ved fronten og kjempe mot russiske stryker. Hun er fortsatt en tenåring. Det som venter henne, er som i et mareritt: Konstante angrep fra artilleri og jagerfly, angrepsdroner, skuddvekslinger og gass. Nå trener hun sammen med andre unge rekrutter i en militærleir i Kyiv. – Jeg vet at jeg kan bli skadet eller til og med drept, og at jeg vil møte grusomme ting. Men jeg ser målet og drømmen min klart og tydelig, sier Sandra.
Sandra har en klar tanke om hva hun vil nå, men vet ennå ikke hva hun kommer til å oppleve. Dødsfallene og de fysiske skadene er en ting. Men de som har vært i skyttergravene ved fronten forteller også om de usynlige skadene.

Espen Rasmussen

VG

Hva skjer med hodet ditt i krig?

 

Juryens begrunnelse

En serie som er sterkt gjennomført. Fotografen skrildrer individer og hvordan de påvirkes av krigen, i tillegg til hun som ennå ikke er påvirket. Det viser krigens gang, en ekte og usminket portrettering av mennesker.

Soldaten Yevhen (44) har akkurat ankommet feltklinikken ved den ukrainske fronten ikke langt fra Tsjasiv Yar. Han ble angrepet med eksplosiver fra en drone, små gassbomber, og hvis du ikke har gassmaske, presses du ut av skyttergraven, forteller han. Den giftige gassen er grunnen til at han får en maske med oksygentilførsel. Yevhen ble soldat den 11. mars 2024 – dagen før han egentlig skulle gifte seg. Før det var han taxisjåfør og varelaster. I september venter han et barn.

I 14 timer var soldaten Andriy (19) fanget i en kjeller på frontlinjen, omringet av russiske soldater. Han trodde sin siste time var kommet. Ikke langt unna ble soldatkompisen Roman (21) også omringet. Til slutt ble han og enheten han var en del av avgjørende for at Andriy kom seg ut i live. – Kjelleren var i flammer allerede, og røyken kvelte oss. Vi klarte det, takket være våre brødre, sier Andriy. Nå er han på et rehabiliteringssenter for soldater i utkanten av byen Kharkiv, øst i Ukraina.

– Før krigen spiste jeg ikke søtsaker. Nå spiser jeg sjokolade hele tiden fordi det hjelper meg å fjerne stresset. Soldaten Igor (30) gjør alt han kan for å holde motet oppe og det mentale under kontroll. Fra sykesengen forteller han om hvordan de russiske dronene gikk til angrep. – Jeg ble jaget av flere droner, som eksploderte én etter én. Så ble alt svart.

Jari hadde som de fleste andre et vanlig liv før krigen. Han jobbet som sjåfør og mekaniker i Kharkiv, Ukrainas nest største by. Så snudde livet totalt. I 14 måneder var han ved fronten. Den verste dagen kom for et døgn siden. Jari havnet midt i et russisk angrep sammen med fire soldatkolleger. Da han våknet, var ansiktet dekket av blod. Alt var tåke. – Jeg kjente at vennene mine dro meg ned i skyttergraven. De reddet meg. Hva som skjer med meg nå? Jeg har ingen anelse.

Vitaliy ligger i en seng på et rehabiliteringssenter for ukrainske soldater i Kharkiv, øst i Ukraina. Rundt hodet sitter et slags pannebånd koblet til strømførende ledninger. Det skal hjelpe ham å sove. Gi ham en pause fra grusomhetene han har opplevd og få han ut av granatsjokket. – Jeg klarer ikke å snakke om opplevelsene ved fronten. Jeg har bare to ord: Rent helvete. Man blir gal, på en måte, sier han.


3. pris

Jørn H. Moen

Dagbladet

Bestevenner

Maria Therese Fagernes Myhre (6) har en sjelden genfeil som rammer mitokondriene, selve kraftverket til kroppen. Det angriper de store organene, talespråk og skjelettet. Det hindrer henne fra å produsere nok energi til å drive alle musklene.
Det finnes ingen kur. Ingen medisin. Katten Frida er hennes bestevenn.

Juryens begrunnelse

Bildet er nesten perfekt i sin utførelse, selv om perfektheten også skaper en viss avstand. Så trenger man bildeteksten for å forstå de dypere lagene i historien. Det er et sterkt og fantastisk portrett som bærer en god historie. Det at faktisk et “kattebilde” har klart å nå opp, er et bevis på det sterke fotografiske håndverket.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG