Videodokumentar

1. pris

Anders Hammer og Charlotte Cook

Field of vision/VGTV

The Takeover

I dokumentaren «The Takeover» ser vi hvordan Taliban fratar afghanske kvinner deres grunnleggende rettigheter. Dokumentaren avslører hvordan Taliban styrer Afghanistan med trusler og vold og etablerer en fundamentalistisk stat der kvinner behandles som annenrangsborgere. Gjennom opptak gjort så tett på som mulig, fortelles historien om kvinner som risikerer alt for å stå opp mot Taliban og kjempe for sine rettigheter. I tillegg møter vi kvinner som støtter Taliban og ser hvordan også deres ytrings- og bevegelsesfrihet begrenses.

Jeg gjorde opptakene over ett år. De viser hvor fast bestemt Taliban er på å omforme det afghanske samfunnet i tråd med deres ideologi. Steg for steg fjerner Taliban kvinners rettigheter, ytringsfriheten, pressefriheten, forsamlingsretten og andre menneskerettigheter. Dokumentaren skildrer også styrken og motet til kvinnene som beholder håpet om en bedre framtid ved å protestere mot Taliban.

Videre fortelles det hvordan Talibans ledere prøver å forbedre sitt omdømme ved å reise til Norge. Dette var deres første reise til Vesten etter maktovertakelsen. Gjennom løgner og feilinformasjon ønsket de å oppnå diplomatiske forbindelser, handelsavtaler og humanitær bistand. Taliban definerer alle nye lover og forskrifter som de innfører, som innenrikspolitiske anliggender i Afghanistan. De aksepterer ikke kritikk fra andre lands myndigheter av hvordan de behandler kvinner.

Juryens begrunnelse

Da Taliban tok over Afghanistan igjen, så var det en spektakulær nyhet. Vi husker alle de dramatiske scenene som utspilte seg i og rundt flyplassen i Kabul, streamet og kringkastet live til verden. Så dro nesten alle journalistene hjem.

Men denne videojournalisten ble igjen. Bevæpnet med et kamera dokumenterer han hvordan Taliban strammer grepet og hvordan mange kvinner roper ut sin fortvilelse, uten å bli hørt.

Juryen merker seg at her har videojournalisten etterstrebet med å forstå de ulike sidene av saken, selv om det kan virke som han bare har snublet opp i det. Videojournalisten snakker med både konservative muslimer, og aktivistene i gatene, som viser en bred forståelse og innpass. Fra et journalistisk perspektiv viser det hvor grundig og modig han er. Han blir igjen når alle andre drar. Selv når soldatene fra Taliban stikker Kalasjnikover opp i brystet på ham, blir han stående og dokumentere.

Dokumentaren har en råhet og intensitet, og det er en tøff stil som går igjen i flere av videojournalistens verk. Juryen opplever det som deilig å bli tatt på alvor gjennom videoen. Det er en form uten shortcuts, som kan være fristende, og med faktuell tekst som ikke er forklarende, men ting seeren må vite for å skjønne situasjonen.

Journalistikk i sin reneste form er å dokumentere hendelser. Videojournalisten viker ikke unna når de afghanske kvinnene roper ut sin fortvilelse og gradvis, men nådeløst, stenges ute av samfunnet.

Se hele videoen her


2. pris

 

Afshin Ismaeli, Soran Qurbani, Anton Ligaarden og Lars Øverli

Aftenposten og Paragon Features

Krigsvitne

“Krigsvitne” gir et dyptgående blikk på journalistenes arbeid i krigsherjede områder i Ukraina, og hvordan de formidler de intense og ofte hjerteskjærende historiene fra frontlinjene.

Juryens begrunnelse

Dette er konkurransens teknisk mest overlegne bidrag. Krigsreporter Afshin Ismaeli utforsker krigen og sin egen rolle og motivasjon i den. Dette er en krevende øvelse som han klarer uten å ta for mye plass og stille seg i veien for historien.

Fortellerstilen er leken og undrende. Observasjonene er absurde, varme og grusomme. Dette er en uvanlig krigsvideo. Dette føles mer som et essay i videoform.

Det er en fantastisk seer-opplevelse, og juryen sitter igjen med litt smil, litt tårer og gåsehud.  Afshin Ismaeli og regissør Soran Qurbani viser oss at selv om det er en grusom og forferdelig krig, så finnes det et håp

Se en videoteaser her.

 


3. pris

Geir Stray Andreasen, Per Kristian Hyldmo, Mohammed Abdus Samee, Elin Beate Møxvold, Kristin Thrane, Christian Breidlid og Maria Knoph Vigsnæs

NRK

Dagbok fra Gaza

Videodagbok med et norsk legeteam i Gaza.

Juryens begrunnelse

Det er en sterk, kort film. Vi synes det er fint at filmskaperne er kloke og modige. Vi synes filmen står ut som ekte, upretensiøs og formsterk, i en verden hvor det ofte søkes mot det balanserte, det perfekte og fullendte, hvor alt er under kontroll. Virkningen av det lavmælte i historien er slående, spesielt siden vi vet så mye om bakteppet. Vi merker oss alt det  filmskaperne velger å ikke ta med. Den korte filmen har en sterk effektiv virkning på publikum, dette er en film med mye råhet, tydelig autentisitet og intensitet.

Se hele videoen her

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG