Vinner

Javad Parsa

NTB

Kvinner, liv, frihet

Den 13. september ble den 22 år gamle iranske kvinnen Mahsa Amini arrestert av det iranske moralpolitiet for å bære hijaben sin på, en måte som gjorde håret hennes synlig. Tre dager senere døde hun. Tusener tok til gatene og ropte Zan, zengedi, azadi! – kvinner, liv, frihet! Protestene spredde seg til hele verden.

Eksiliranere Nooshin Sami, Sara Jalali, Amin Shiva- nia, Rayhaneh Radazar, Ali Mirohabi, Mohadeseh Peyvandi, Bahar, Homyra Emadpoor og Kaveh ser på skadede iranske demonstranter på TV i Oslo.

Juryens begrunnelse

Årets bilde er et rørende og sterkt bilde. Det er en god skildring av hvordan det er å være på utsiden av Iran og bevitne den dramatiske revolusjonen som pågår der. Det er en stille og desperat motstand i bildet, som man får en klump i halsen av. Situasjonen påvirker så mange i diasporaen, og det er fint å se menn i bildet også. Dette påvirker alle iranere, alle mennesker. Samtidig er det den første feministiske revolusjonen, som er viktig i en tid med mange tilbakeslag. Et ikonisk bilde som peker mot fremtiden.


2. pris

Jan Tomas Espedal

Aftenposten

Dagen etter at terroren rammet

Utestedet Per på Hjørnet i Oslo har nettopp åpnet igjen etter at terroren som var rettet mot Pride-feiringen rammet mennesker som var ute på byen kvelden før. Don Ole Redneck Granmo føler med de berørte og får en klem av Rino Glosli. Vennene var ikke på utestedet under attentatet, men kjenner flere som var det.

Juryens begrunnelse

Et viktig bilde, som viser konsekvensene etter dramaet. Vi ser frykten som lever videre for de som rammes av terroren. En ung og en eldre mann som sitter der angrepet skjedde. De kunne også vært der den kvelden. Frykten lever videre.


3. pris

Lise Åserud

NTB

De gamle, den nåværende, den neste og den fremtidige

Prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år i januar. I forbindelse med myndighetsdagen var hun til stede i statsråd sammen med Kong Harald og Kronprins Haakon. Fra regjeringen deltar blant andre statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Juryens begrunnelse

Et bilde med nyhetsverdi. Alt ansvaret faller på kronprinsessens skuldre, og det synes. Man får nesten åndenød av å se på det. Et nyhetsbilde som peker fremover mot politikkens og monarkiets fremtid. Det er mye informasjon i bilderammen, som er godt komponert.